Bedwantsen herkennen
Bedwantsen kunt u makkelijk herkennen met de volgende informatie

Een bedwants kun je herkennen aan:
- Grootte: Volwassen bedwantsen zijn gemiddeld 6 mm groot.
- Vorm en kleur: herkenbaar is het ovale, platte lichaam. Bedwantsen zijn wit als ze net uitkomen en worden roodbruin na het voeden.
- Ontwikkeling: Bedwantsen vervellen vijf keer voordat ze volwassen zijn.
- Eitjes: De eitjes zijn doorzichtig en langwerpig, waardoor ze moeilijk te zien zijn.
- Voortbeweging: Bedwantsen kruipen, maar kunnen niet vliegen of springen.
- Poten: Ze hebben zes pootjes.
- Temperatuur: Onder de 13 graden Celsius overleven bedwantsen slecht, en hun voortplanting vertraagt. Boven 45°C kunnen bedwantsen en hun eitjes ook niet overleven
- Antenne: Bedwantsen hebben korte, segmentachtige antennes aan hun kop die hen helpen geuren en trillingen waar te nemen.
Bedwantsen zijn ook herkenbaar aan:
- Zuigsnuit (proboscis): Ze hebben een lange, dunne zuigsnuit waarmee ze bloed zuigen. Deze snuit is normaal ingeklapt onder hun lichaam en wordt alleen tijdens het voeden gebruikt.
- Geurklieren: Bedwantsen zijn ook te herkennen aan de geurklieren die een doordringende, muffe, zoete amandelachtige of naar koriander ruikende geur kunnen produceren, vooral wanneer ze in grote aantallen aanwezig zijn of worden verstoord. Dit is het afweermechanisme van de bedwants tegen vijanden.
- Ogen: Ze hebben relatief kleine, samengestelde ogen aan de zijkanten van hun kop. Omdat bedwantsen lichtgevoelig zijn, gebruiken ze voornamelijk hun antennes om voedselbronnen te kunnen vinden in het donker.
- Levensverwachting: Onder ideale omstandigheden kan een volwassen bedwants enkele maanden tot een jaar leven, afhankelijk van de toegang tot voedsel en temperatuur.


Typische schuilplaatsen
Bedwantsen zijn meesterverstoppers en verstoppen zich op verschillende plekken in uw huis. Ze vinden vaak onderdak in naden en kieren, zoals de naden van matrassen en de lattenbodem. Ook nachtkastjes zijn favoriete schuilplaatsen, waar ze zich kunnen verbergen. Bedwantsen verlaten hun schuilplaats alleen voor een bloedmaaltijd, een proces dat maximaal 10 minuten duurt. Tijdens de nacht, wanneer mensen slapen, detecteren bedwantsen de uitgestoten CO2 om hun gastheer te vinden.
Enkele typische schuilplaatsen zijn:
- Naden van matrassen
- Lattenbodems van bedden
- Nachtkastjes
- Bedframes en hoofdeinden
- Meubels, zoals banken en stoelen
- Tapijten en vloerkleden
- Kieren in muren en vloeren
- Opladers en elektrische apparaten
- Handtassen en koffers
- Onder en achter plinten
- In stopcontacten
- Achter lichtschakelaars
- Mobiele telefoons en laptops (door de warmte die deze apparaten produceren)

Tekenen van een bedwantsenplaag
Het herkennen van een bedwantsenplaag kan lastig zijn, maar er zijn verschillende aanwijzingen die op de aanwezigheid van bedwantsen wijzen. Een veelvoorkomend teken zijn de kleine, ronde uitwerpselen van bedwantsen, die eruitzien als donkere vlekjes op matrassen, beddengoed of meubels. Daarnaast kunnen er ook kleine bloedvlekjes op lakens verschijnen als gevolg van bedwantsenbeten. Of kun je restanten van het vervellen vinden.
Bij mensen kunnen bultjes of rode vlekken op de huid ontstaan na een beet, vaak vergezeld van intense jeuk. Deze beten zijn meestal te herkennen aan de specifieke lijnen of clusters waarin ze voorkomen. Door op deze tekenen te letten, kunt u een bedwantsenplaag vroegtijdig herkennen en maatregelen nemen om deze te bestrijden. Andere tekenen zijn rode, jeukende bultjes op de huid en een muffe geur die soms te ruiken is bij ernstige plagen.


Bedwantsbeten versus andere insectenbeten herkennen
Bedwantsbeten herkennen
Bedwantsbeten zitten vooral op plekken waar je lijf het matras raakt. De beten zijn makkelijk te herkennen omdat er vaak 3 tot 5 beten op een rij zitten. Of in elk geval zeer dicht bij elkaar. Maar niet ieder lichaam reageert hetzelfde op beten van bedwantsen. Sommige personen krijgen er rode bultjes en jeuk van en andere krijgen er helemaal geen jeuk of bultjes van.
Schurftmijt herkennen
Schurftmijt bijt niet maar kruipt onder je huid. Het is te herkennen aan intense jeuk, vooral ’s nachts of bij warmte. De jeuk begint vaak bij de polsen of tussen de vingers, maar kan ook voorkomen tussen de tenen, in de oksels, liezen of schaamstreek. Kenmerkend zijn de rode, kronkelende lijntjes met schilfertjes op de huid. Dit zijn de gangen die de schurftmijt onder de huid graaft. Soms kunnen ook schilferige plekken, ontstoken blaasjes of pukkeltjes ontstaan. Als u vermoedt dat u schurft hebt, neem dan contact op met uw huisarts voor advies en behandeling.
Vlooienbeten herkennen
Omdat vlooien zich vaak in vloerbedekking bevinden verschijnen vlooienbeten vaak op de voeten en onderbenen. Soms kunnen ze ook in de liezen of oksels voorkomen. De beten zijn te herkennen aan de rode bultjes met een wit of rood puntje in het midden en kunnen flink jeuken. Het is belangrijk om niet te krabben aan de beten, omdat dit de kans op infecties vergroot.

Met de EcoShield slaapt u veilig!
Zodra er sprake is van bedwantsen op de slaapkamer, moet er een anti bedwantshoes om het matras worden gedaan om het matras te beschermen.
De EcoShield matrashoes doet echter iets wat alle andere antibedwantshoezen niet doen...
De EcoShield matrashoes sluit namelijk niet alleen het matras af, maar zorgt er ook nog eens voor dat bedwantsen die ergens in de slaapkamer verscholen zitten, u s'nacht niet meer zullen komen bijten. Dit komt doordat de EcoShield matrashoes is vervaardigd met een olie waar de bedwantsen een hekel aan hebben. Met een EcoShield matrashoes slaapt u veilig en wordt u door geen enkele bedwants meer gebeten. Lees meer...